Logo
Logo

Modetheater

Geplaatst op 27 maart 2017. Categorie:

16-24 september: Bloemkunst in Kasteel Groeneveld in Baarn

Kasteel Groeneveld in Baarn verandert in een enorme bloemenzee tijdens de bijzondere expositie Bloemkunst 2017. Alle zalen van het kasteel in Baarn worden door verschillende bloemkunstenaars ingericht met objecten en kunstwerken, vervaardigd van bloemen en plantaardige materialen. In samenwerking met bloemkunstenaars Ben Clevers en Elso Post richt ik één van de zalen in. Eerder werkten we samen aan het modetheater Le Jardin de Couture (zie hieronder). Nu geen modetheater, maar wel theatrale mode met bloemen. 

Het feit dat onze expositieruimte zich bevindt in de vleugel van Jan Lucas van der Dussen (1724-1773), de wetenschap dat zijn echtgenote Johanna Maria Châlon actrice was en het gegeven dat Elso Post en Ben Clevers met hun medewerkers en studenten plantaardige hoeden maken inspireerden mij tot de creatie van een denkbeeldige ontmoeting tussen Johanna Maria van Châlon en haar hoedenmaker. Daarmee worden alle losse elementen samengevoegd tot één geheel: hoeden, kostuums, zaal en historie.

De tijd waarin Johanna Maria van Châlon Kasteel Groeneveld bewoonde was de tijd van de Rococo. Het kostuum dat deze actrice verbeeldt is dan ook op een japon uit die tijd gebaseerd. Destijds werden daarvoor stoffen met bloempatronen gebruikt. In onze versie zullen natuurlijk echte bloemen en bessen gebruikt worden om de rijkdom van toen te verbeelden. De hoedenmaker wordt weergegeven middels een lange jas waarover van voor, over de schouder, naar achter een vlecht van bessen en bloemmateriaal gedrapeerd wordt. Deze vlecht loopt uit in een grote vlecht die vanuit de jas als een sleep over de vloer van de zaal geplaatst wordt en gedecoreerd wordt met bladmateriaal. Tussen het vlechtwerk door steken de standaarden omhoog waarop de hoeden geplaatst worden. Zo worden de elementen letterlijk met elkaar vervlochten.

Meer informatie over de expositie: www.kasteelgroeneveld.nl

 

 

Eerdere modetheaters

Ssst, ze slaapt! (2017)

Familievoorstelling over Doornroosje in Bibliotheek Het Markiezaat, Bergen op Zoom

 

Vluchten over grenzen (2017)

Fort de Roovere, Halsteren

 

Die andere Wereld… (2016)

Theater De Maagd, Bergen op Zoom

 

Le Jardin de Couture (2015)

Franse Tuin van Het Markiezenhof, Bergen op Zoom

 

In ’t spoor van Joris (2014)

Den Enghel, Bergen op Zoom

 

onDRAAGBAAR 1914 (2014)

Groot Arsenaal, Bergen op Zoom

 

M8&PR8 (2013)

Hofzaal van Het Markiezenhof, Bergen op Zoom

Dutch Design Week, Eindhoven

 

Geen steek veranderd (2012)

Hofzaal van Het Markiezenhof, Bergen op Zoom