Logo

Een jas voor…

Geplaatst op 14 maart 2018. Categorie:

Een jas voor…

Claude Debussy

25 maart 2018 is het 100 jaar geleden dat Claude Debussy stierf. De nieuwe jas die deze impressionistische componist krijgt, heeft de titel La Mer gekregen. Niet alleen een verwijzing naar één van de bekendste composities van Debussy, maar ook naar het schilderij Impression du Soleil Levant van Claude Monet.

 

Zeer korte film Debussy 1918-2018

regie: Wouter van de Watering / choreografie: Greetje Dietvorst / model: René Kools / camera: Peter van Reijen / concept & kostuums: Ward Warmoeskerken 

 

Claude Debussy heeft eens beweerd dat muziek een groot voordeel heeft op de beeldende kunst en dat is dat het aan kan zetten tot beweging. Om die beweging tot uiting te brengen is de ‘zeer korte film’ Debussy 1918-2018 gemaakt, waarin de componist letterlijk door inspiratie in beweging gezet wordt om te breken met de klassieke traditie en vernieuwend werk te creëren.

 

De film komt 23 maart online. Bekijk hier alvast een kleine impressie…

 

Claude & Claude

Het schilderij Impression du Soleil Levant van Claude Monet is de naamgever van de kunststroming van het Impressionisme, waartoe ook het werk van Claude Debussy behoort. Muziek en beeldende kunst komen samen in de jas. Beide kunstenaars zijn verenigd en vereeuwigd. Hun signatuur is op de mouwen van de jas terug te vinden. Een impressie van het schilderij is in ‘impressionistische’ steken op de voorzijde van de jas aangebracht. De stof op het rugpand van de jas verbeeldt de klassieke traditie, die de componist ‘de rug toekeert’. Ook verwijst de stof naar het porseleinwinkeltje van zijn ouders, waar Claude Debussy geboren werd.

 

 

 

 

 

De vorige jas was voor…

Maarten Luther

Bij gelegenheid van ‘500 jaar Reformatie’ kreeg Maarten Luther op 31 oktober 2017 een nieuwe jas met bijpassende hoed. Uitgangspunt voor deze jas was het moment waarop Luther volgens de overlevering op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk van Wittenberg spijkerde.

 

 

Stoffen met betekenis

De Jas voor Luther is gemaakt van drie verschillende stoffen, elk met een eigen betekenis. Zwart ribfluweel symboliseert de soberheid binnen de kerk waarvoor Luther zich hard maakte. Roomwitte wol vertegenwoordigt de Roomse kerk waartegen hij zich verzette. De spijkerstof verwijst naar de spijkers waarmee hij zijn stellingen op de deur van de Slotkerk bevestigde. Op de rug van de jas komen de stoffen samen in de vorm van een kruis.

 

Pracht en praal

Met de 95 stellingen reageerde Luther op de aflatenhandel van de paus, waarmee de nieuwe Sint Pieterskerk in Rome bekostigd kon worden. De pracht en praal van pauselijk Rome is op de roomwitte wol zichtbaar gemaakt met edelstenen, parels en gouden borduursels die afkomstig zijn van oude kazuifels uit het Bisdom Breda en uit het klooster van Bornem in België.

 

95 stellingen

In een zoektocht naar het effect van de Reformatie na 500 jaar heb ik mensen gevraagd hun mening te geven over ‘geloven’. De stellingen zijn aan het papier toevertrouwd en met spijkers op de jas bevestigd. Op die manier vormt de jas een document over geloven anno 2017.

 

Over het kunstproject ‘Een jas voor …’

Personen uit het verleden steek ik in een nieuwe jas. Om hen onder de aandacht te brengen van de mensen van nu. Omdat de mensen van toen iets hebben betekend voor de wereld en dat nog steeds doen; omdat ze het verschil hebben gemaakt en zo een voorbeeld kunnen zijn voor ons!

Waarom een jas? Een jas is wat iemand nodig heeft om de deur uit te stappen, op weg te gaan, door de wereld en door de tijd. En een jas vertelt meer dan duizend woorden over de persoon die de jas aangetrokken heeft.