Europa – een reis, een verlangen, een vlucht

Geplaatst op 7 september 2018. Categorie: Nieuws

Zeus, Koning der Goden, verleidt haar vol verlangen op het strand van Libanon. Vermomd als hemels witte stier neemt hij de Fenicische prinses mee op zijn rug en verdwijnt met haar in de eindeloos ruisende golven van de zee. Op Kreta zet hij haar aan land en bedrijft met haar de liefde. Een nieuw begin, ver van haar geboortegrond, in een nieuwe wereld die vanaf dat moment haar naam draagt: Europa.

Vluchtte Europa? Vertrok ze uit vrije wil of onder dwang? Dreef een tomeloos verlangen naar nieuw en anders haar voort? Was zij de eerste vluchteling op de Middellandse Zee?

En vluchtelingen nu? Vertrekken ze uit vrije wil of onder dwang? Drijft een tomeloos verlangen naar nieuw en anders hen over de Middellandse Zee? In de voetsporen van Europa?

Ria van der Graaf & Ward Warmoeskerken

te zien in de Verhalenkamer van de Bibliotheek Het Markiezaat – september 2018