Europa – een reis, een verlangen, een vlucht

Geplaatst op 3 september 2018. Categorie: Nieuws

Naar aanleiding van de Open Monumentendagen is de gehele maand september in de Verhalenkamer van de Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom een kunstwerk over Europa te zien, dat Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken maakten van oude atlassen uit de collectie van de bibliotheek.

Hoeveel Europeanen weten waar de naam Europa van afgeleid is? Waarschijnlijk bar weinig. Tijd om daar verandering in te brengen, menen Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken. Want het verhaal dat de Oude Grieken er over vertelden, spreekt tot de verbeelding. Zeker in deze tijden.

In de Griekse mythologie is het een beroemde vertelling: prinses Europa wordt uit het huidige Libanon meegenomen door een witte stier. Op zijn rug steekt zij de Middellandse Zee over naar Kreta, waar blijkt dat de stier niemand minder is dan de oppergod Zeus. Op Kreta bouwt Europa een nieuw leven op en geeft haar naam aan het continent, waar ze de rest van haar leven blijft.

Was Europa de eerste vluchteling die de Middellandse Zee overstak? Vertrok zij uit vrije wil of onder dwang? Het blijken actuele vragen te zijn met de huidige Europese vluchtelingenproblematiek in het achterhoofd. Juist deze link tussen het verleden en het heden tonen Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken in hun kunstwerk. Als basis daarvan dienen oude atlaskaarten uit de collectie van de bibliotheek, waar beide kunstenaars een atelierruimte hebben.

Europa – een reis, een verlangen, een vlucht

Geplaatst op . Categorie: Nieuws